Auteur: Joke Berendsen

Waar ik ook ga of sta, voor mij is thuis altijd een fijne plek om weer terug te komen. Een plek waar ik rust vind, maar ook een plek waar soms veel reuring is. Mijn moeder noemde thuis soms ook een duiventil. Iedereen vliegt maar in en uit. Zij leerde me heel veel spreekwoorden en gezegdes en zei ook altijd: “in de herberg is plaats voor iedereen”.
Misschien is het daarom ook wel dat onze deur voor iedereen open staat. Een kopje koffie of thee is zo gezet. Heel graag gebruik ik dan mij ijzersterke en prachtige servies van Pools aardewerk. Het slijt nooit en kan zowel in de vriezer als in de vaatwasser. Bij dat servies ben ik ook thuis.
Het begon met een mooie theepot, die een keer onder de kerstboom stond. Ik had geen idee wat er in dat mooie pak zou zitten. Het was een verrassing van mijn man en een schot in de roos. De dame in de winkel had nog gewaarschuwd. Ze vertelde dat dit servies wel eens verslavend kan werken. En ze kreeg gelijk, het bleef niet bij de ene theepot. Ik spaarde in de loop der tijd heel wat kopjes, schaaltjes, borden, kannen en eierdoppen bij elkaar. Er is zelfs een buffetkast gekomen, waar het hele servies mooi zichtbaar uitgestald staat.
Een mooie gedekte tafel met blauwwit servies, ik hou ervan. Daarom vind ik het ook leuk om voor vrienden te koken en de tafel te dekken en daarbij alles uit de kast te trekken.
Natuurlijk is het leuk om uit eten te gaan en dan weer thuis te komen, maar thuis zijn met vrienden of familie heeft voor mij minstens net zoveel waarde.
Onze houtkachel draagt ook zeker bij aan een gezellig thuisgevoel. Een knapperend vuurtje en aangename warmte verhogen de sfeer in huis. Doe daar een kop koffie of een pot thee bij dan maak je mij gelukkig.
Thuis is ook de plek waar de batterij weer wordt opgeladen. Even niets moeten, tot rust komen en op jezelf kunnen zijn. Tijd voor hobby’s of het lezen van een boek of de krant. Genieten van de tuin, van de bloemen en van de geur van het vers gemaaide gras. Dat is net zo lekker als de geur van de was die in de tuin heeft gedroogd.
Natuurlijk trek ik er ook graag de deur achter me dicht om op pad te gaan. We zijn heel graag in de natuur. Op zoek naar vogels en vogelgeluiden en op een zonnige zomerdag word ik erg gelukkig van vlinders die fladderen. Als het ook nog lukt om deze vast te leggen op een mooie plaat heb ik weer een geluksmomentje te pakken. Eenmaal thuis kan ik dan nog dubbel nagenieten. Ik ben dankbaar dat ik een fijn thuis heb en weet ook dat niet iedereen dat kan zeggen. Daarom is mijn wens dat ieder mens kan zeggen: “Oost, west, thuis is mijn plek!”   

7 gedachten over “Oost, west, thuis is mijn plek!”

 1. Leuk verhaal ik zie het allemaal voor me. Veelzijdig als je bent en dat laat je prachtig zien in dit stuk.
  Smaakt naar meer met een lekkere kop
  Koffie!

 2. Lieve Joke,
  Een mooi verhaal, maar dat niet alleen… Ik ervaar ook de warmte en gezelligheid als ok bij jullie kom.
  Wat je schrijft en wat je doet is heel mooi met elkaar in overeenstemming.
  Dat je nog maar heel lang mag genieten van je warme thuis.

 3. Ik heb het stukje met veel plezier gelezen. Heel mooi hoe de gewone momenten, wat we soms heel normaal vinden, zo fijn zijn beschreven!

 4. Lieve Joke, het zit in de kleine geneugten van het leven! Al die kleine geluksmomenten maken het leven zo waardevol. Wat ik ook heel bijzonder vindt is dat jij het wilt delen. Dat wij mogen meegenieten en dat je jouw gevoelens in mooie woorden op papier hebt kunnen zetten!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven